A méz nem csak édesség!
Mézről általában
Egyesek azt hiszik, hogy a méz csupán nyalánkság, csábító édesség. Nem! Annál
sokkal több. Igaz, hogy édes, de cukrai olyanok, amilyenek a gyümölcsökben
és a szőlőben találhatók. Egyszerűen, könnyen, az emésztőrendszer különböző
helyein felszívódnak. A méz nem csak édes, de savas is. A méz szerves savai
javítják az étvágyat, az emésztést.
A méz sokoldalú táplálék, ami többféle szükséges anyaggal
látja el az ember szervezetét. A méz felveszi a küzdelmet a baktériumokkal,
támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást, táplálja az izmokat, nyugtató,
enyhe hashajtó. Külsőleg sebkezelésre is alkalmas. Melyik más édesítő szerről
lehet mindezt elmondani?
Fontos tudnivalók!
A mézek fajtájától függően idővel megsűrűsödik, kristályosodik, ez függ a
méz szőlőcukor és gyümölcscukor arányának összetételéből. A magas gyümölcscukor
esetén a méz sokáig folyékony marad. Amennyiben a szőlőcukor aránya a magasabb,
a méz gyorsan sűrűsödik illetve kristályosodik. Ez azonban nem befolyásolja
belső értékét. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha maximum 40 Celsius
fokig melegítjük, de vigyázzunk, mert a magasabb hőmérséklet károsítja a minőségét.
Vissza a lap tetejére
Ismertebb mézek
 |
Akácméz
Színe: víztiszta, néha halványsárga, ritkábban zöldes árnyalatú. Íze:
kellemes, gyengén akácvirág illatú. Sokáig folyékony marad. Nyugtató
hatású, ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására.
Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják. Kisgyermekeknek
és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. Natúr fogyasztásra,
italok ízesítésére kiválóan alkalmas.
|
 |
Virágméz
A mézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtötték a szorgalmas
méhek és emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint
a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban
is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatás
területe is kiszélesedik. Erősíti a szervezet védekező rendszerét. Színe:
halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, és ez függ a benne
lévő mézek összetételétől. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra
és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.
|
Vissza a lap tetejére
Mézkülönlegességek
Vannak tiszta fajtamézek, amelyeket csak azokról a növényekről
gyűjtenek a méhek, amelyekből egy helyen sok virágzik. Egyes növényfajok nektárja
fajspecifikus és ennek megfelelően hatásuk is különböző. Ha ismerjük a belőlük
készült méz összetételét, tudatosan, célirányosan alkalmazhatjuk.
 |
Selyemfűméz
Igazi -Hungarikum-. A napfényes Duna-Tisza közén lévő erdőszéleken,
júniusban a különlegesen csábítóan illatozó vadontermő növényből
a kánikulai napsugarak csalogatják elő a nektárt a méhek számára. Színe:
víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú. Erős jellegzetes ízű illatos
méz. Lassan kristályosodik. Ez a méz tápértékével, nyomelemeivel, ásványisókkal
dúsítva erősíti a szervezetünket. Ami a legfőbb tulajdonsága, enyhe
vérnyomáscsökkentő. Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyit naponta.
|
 |
Erdeiméz
A bódító illatú magyarországi erdők édes nektárjából a méhek gyűjtötték.
Színe: barnától csaknem a feketéig terjed. Tápértékét; a létfontosságú
nyomelemeket és a legtöbb ásványi anyagot tartalmazó mézet könnyedén
feldolgozza és hasznosítja a szervezetünk. Erősíti az immunrendszert,
növeli az állóképességet. Emésztést kiegyensúlyozó hatású. Beltartalmi
értéke kiváló. Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyit naponta.
|
 |
Hársméz
A virágzásban lévő csodálatos illatú hársfa bőven ontja a legkiválóbb
jótékony hatással rendelkező nektárt, amit a szorgalmas méhek összegyűjtenek.
Színe: a világos sárgától a közép barnáig terjedő, rendkívül zamatos.
Nyugtató hatású méz, meghűléses betegségre, vagy annak megelőzésére.
Ez a természet ajándéka a szervezetünk számára. Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyit
naponta, vagy hársfatea ízesítésére.
|
 |
Ámorméz
A csodálatos szépségű Tiszapart legértékesebb cserjés növénye mézelés
szempontjából. Májusvégén bódító illattal csalogatja a méheket, ösztönözve
a természeti kincs begyűjtésére. Színe: tükrös, halványbarna. A méz
élettani hatása kiváló. Növeli az érrendszer ellenálló képességét, erősíti
a szívet és szabályozza a szívműködést. Erősíti a szervezet védekező
rendszerét. Natúr fogyasztásra, ételek és italok ízesítésére is kiváló.
Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyit naponta.
|
 |
Krém-méz
Szemet gyönyörködtető tavasszal a virágba borult szép sárga virágtenger,
az első tömeges nektárt adó kultúrnövény. A repce virágpora és méze,
szinte a legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerűen erősödnek a tápértékben
dús beltartalma miatt. Színe: krémszínűtől a halvány sárgáig terjedő,
állaga krémszerű. Nagyon értékes méz, mivel közvetlenül szűrés után
kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül
a szervezetünkbe. Erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású.
Jellemző tulajdonsága: gyorsan kristályosodik, krémszerű mézként kerül
forgalomba. Könnyen kenhető.
|
 |
Lépesméz
Igazi Hungarikum-nak számít. A májusban virágba boruló csodálatos magyarországi
akácerdők nektárjából és ebben az időben a méhek által épített, mézzel
töltött és lefedett lépszeletből áll. Szakmailag is különlegességnek
számít. Az akácméznél leírt tulajdonságokat tartalmazza.
|
 |
Propoliszos-méz
A benne található mézet sokfajta értékes mezei virágról gyűjtötték a
szorgalmas méhek és emiatt, beltartalmilag kiváló méznek számít. A propolisz
jelenléte miatt a jótékony hatása fokozottabb. Ez a méz külső felhasználásra
is alkalmas: baktérium és gombaölő hatásán, a vírusok szaporodását gátló
tulajdonságain kívül fájdalomcsillapító és regeneráló hatásai is érvényesülnek.
Belsőleg fogyasztva gyulladáscsökkentő, mely a légutak, a tüdő, a vesemedence,
és a szívbelhártya gyulladásaira alkalmazható. Gyomor és bélhurut leküzdésében
is eredményes, mert egyrészt elöli vagy szaporodásában gátolja a betegséget
kiváltó kórokozókat, másrészt tannintartalmánál fogva adsztringensként
is közreműködik a hasmenéses tünetek felszámolásában. Jól ismert a propolisz
érprotektív, vizelethajtó és vérnyomás- csökkentő hatása. A klimaxos
panaszok enyhítésére, a gyomorfekély, a nyombélfekély és a krónikus
bronchitis ellen is eredményesen alkalmazható. A propolisz alkalmazását
nem javasoljuk pajzsmirigytúltengésben szenvedőknek, illetve bőrallergiás
jelek észlelése esetén. Fogyasztása: napi 3-4 kávéskanállal.
|
Vissza a lap tetejére
Mézes recept
Karácsonyi mézes
1.1 kg lisztet tálba szitálunk, 36 dkg (2dl) mézet felolvasztunk, 30 dkg cukorból,
1 dl vízből főzött szirupban és leforrázzuk vele a lisztet, fakanállal összekavarjuk,
és hagyjuk kihűlni. 25 dkg margarint 5 tojás sárgájával habosra kavarjuk.
A langyosra hűlt lisztet, egy kávéskanál szódabikarbónát, 1-1 törött fahéjat
és szegfűszeget, ízlés szerint reszelt citrom vagy narancshéjat tegyünk, végül
jól összegyúrjuk a tojásos margarinnal, és ezt kidolgozzuk. Cipózzuk, letakarva
pihentetjük. A még langyos cipókat egyenként nyújtjuk ujjnyi vastagra, kiszaggatjuk,
kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, tojással megkenve világosra sütjük. Hamar
sül.
Fogyasszon minél több mézet Ön és
családja! Egészségesebbek lesznek!
Vissza a lap tetejére
Nyomtatható oldalkép