Marx Gábor honlapja

 

Az utóbbi időben nagyon sok új barátra tettem szert. Számukra készítettem ezt a honlapot, amelyen összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat magamról.

1975-ben születtem, Budapesten, és azóta is itt élek. A Szent István Gimnáziumban speciális matematika tagozatra jártam, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen végeztem informatika szakon. Azóta is szoftvert fejlesztek. A számítógépek már gyerekkoromban is érdekeltek, 8 éves koromban kezdtem el programozni, az első számítógépem egy ZX Spectrum volt. Nagyon sok minden más is érdekelt emellett: még általános iskolában, önszorgalomból, tanulmányokon kívül sokat tanulmányoztam a fizikát, kémiát, ásványtant, biológiát, őslénytant, történelmet, és versenyszerűen sakkoztam. Az őslényekről kiselőadást is tartottam az iskolában. A számítógépes programokon kívül társasjátékokat is készítettem. A sakk mellett más játékokkal is szívesen játszottam, olyanokkal, amelyek gondolkodtatóak, és a szerencsének nincs szerepe vagy csak korlátozott szerepe van. A számítógépen is olyan játékokkal játszottam legszívesebben, melyeknél a gondolkodásnak van nagy szerepe. Középiskolában matematika versenyeken vettem részt, a speciális matematika tagozat kategóriában országos harmadik helyet tudtam szerezni. Sokat tanultam és készültem a versenyekre. Így bekerültem a 6 fős magyar matematika diákolimpiai csapatba. A diákolimpiát minden évben megrendezik, akkor, 1993-ban Isztambulban volt, és 6 feladatot kellett megoldani, és megszereztem az egyik bronzérmet (sok bronzérmet osztottak ki). A magyar csapat negyedik lett, ami nagyon jó eredmény egy nagyon erős mezőnyben. Emellett letettem a középfokú angol nyelvvizsgát is, és elkezdtem angolul olvasni, később külföldiekkel levelezni és beszélni velük minél többet.

Az egyetemen az informatika szakot választottam, nem az elméleti matematikusi pálya vonzott. Az egyetem alatt, az utolsó évben, fél évet dolgoztam egy cégnél, és ezzel szakmai gyakorlatot szereztem ahhoz, hogy könnyebben tudjak állást találni. Az egyetem évei alatt sok embert ismertem meg, az angol nyelvet is sokat gyakoroltam. Az egyetem után két évet dolgoztam Finnországban, majd egy hónapot Hollandiában (azért csak egy hónapot, mert egy induló cég volt, és elfogyott a működéséhez szükséges pénze). Finnországban sok tapasztalatot szereztem szakmailag, megtapasztaltam, milyen egyedül lakni, amivel sokat tanultam. Az utolsó 5 hónapban albérletben laktam egy egyetemi oktatónál, aki Bangladesből jött, és sokat tudott mesélni az otthoni kultúrájukról, és jó barátok lettünk. Lehet, hogy albérletben lakni nem olyan "menő", de ott akkor nagyon kedvező volt anyagilag is, nagyon jól volt  berendezve a lakás, és a főbérlő egyre ritkábban volt otthon, így összességében nagyon megérte. Nagyon érdekes volt egy olyan multinál dolgozni, ahol rendkívül sok országból származó emberek dolgoztak, még Ázsiából és Afrikából is. Nem kellett beszélni finnül, elég volt az angol nyelv, ezért is volt népszerű a külföldiek körében.

Később úgy adódott, hogy Magyarországon maradtam, és nem kerestem többet állást külföldön. Dolgoztam különféle cégeknél, kisebbnél, nagyobbnál, multinál is, sőt még otthon is. Egy hatalmas befektetési banknál 5 évig dolgoztam, ott is szoftvert fejlesztettem, és rengeteget tanultam 5 év alatt, nem csak szakmailag, hanem arról is, hogy hogyan lehet egy céget profin és sikeresen működtetni, a nagyon szigorú törvényi előírások mellett is. A cég központjai New Yorkban, Londonban, Hong Kongban és Tokióban vannak, sokat kellett angolul beszélni, olvasni, írni. Nagyon sok embert ismertem meg és nagyon jó volt végig a társaság. Most egy másik banknál dolgozom, szakmailag érdekes munkát tudok végezni, és a társaság itt is jó.

A számítógépnél végzett egész napos ülő munka után az egészség fenntartásához mozgásra van szükség. Úgy gondolom, hogy egy sportot az ember akkor fog hosszú távon űzni, és akkor tart ki mellette, ha szereti is csinálni, és nem csak egy orvos mondta vagy egy könyv írta, hogy hasznos lenne az a sport. Nekem a természetjárás lett ez a sport. Szeretem a természetet, erdőt, mezőt, fákat, virágokat, a tájat, hegyeket, völgyeket, patakokat, sziklákat. Különösen szeretem azt, amikor az ember alkotta épületek, ember ültette növények harmóniában vannak a természettel (pl. egy falu vagy egy gyümölcsös az erdő mellett). Nekem a természetjárás társasági program is egyben. Régebben egyedül is jártam a természetben, ha épp nem volt kivel, de sokkal jobb társaságban. Sok olyan kiránduláson vettem részt 1997 óta, melyeket mások szerveztek, néha én is szerveztem egy-egy kirándulást kisebb társaságnak. Érdekes embereket tudtam megismerni az ilyen szervezett programokon, olyanokat, akiket valószínűleg soha nem ismertem meg volna más módon. A befektetési banknál sok száz ember dolgozott Budapesten. Szerveztem számukra egy olyan kirándulást, ahová összesen 17-en jöttünk el, és nagyon sikeres volt. Ez ösztönzött engem arra, hogy újabb és újabb kirándulásokat szervezzek, két hetente, később hetente. A programokon sok új barátot szereztem, és nagyon sok elismerést kaptam. A programokat egyre tökéletesítettem, és figyeltem a résztvevők visszajelzéseit. Így 20 ember általában még télen 0 fokban, vagy ősszel borult időben is megjelenik. Elkezdtük felfedezni a Budapesttől távoli tájakat is, mint pl. Bükk, Medves, Karancs, Balaton-felvidék, vagy Szlovákiában a Cseres-hegység vagy Körmöci-hegység. Egyik program szervezéséért sem kértem pénzt, társadalmi munkában végeztem mindent, sőt voltak költségeim is vele, melyeket senki sem térített meg. Ugyanakkor nagyon sokat is tanultam arról, milyen egy csoportot vezetni és hogyan viselkednek az emberek bizonyos helyzetekben.

Ezen az oldalon találod a kirándulásokról kb. 2012 eleje óta készült fotókat (mások készítették a fotókat és osztották meg velem):

http://picasaweb.google.com/kirandulasok2

Nem csak a természet érdekel engem, hanem a kultúra is. Érdekel az építészet, a festészet, a szobrászat, a történelem, a néprajz. Ezek közül a történelem már általános iskolában is érdekelt, a többi meg akkor kezdett érdekelni igazán, amikor 30 év felett voltam. Elkezdtem utazni, Magyarországon és külföldön sok helyre, és elkezdtem Budapestet is alaposan, útikönyvek alapján bejárni és megismerni. Magyarországon elmentem 2-3 napra olyan városokba, mint Szombathely, Hódmezővásárhely, Pécs, Debrecen, Sopron, Sárospatak, és egy-egy ilyen alkalomkor általában a környékre is elmentem, nem egy helyen töltöttem az összes időt. Külföldön London, Párizs és Berlin mellett sokat utaztam a közeli országokba, legtöbbet Ausztriába, Szlovákiába, Csehországba, Romániába. De voltam Lengyelországban, Németországban (Bajorország) és Szerbiában is. Akárhova utaztam, igyekeztem a maximumot kihozni az ott töltött időből. A lehető legtöbb látnivalót igyekeztem megnézni, leginkább városokban, néha falvakban vagy éppen a természetben. A városokban középületeket, lakóházakat, templomokat, múzeumokat, köztéri szobrokat, parkokat néztem, útikönyv és a turistairodákban kapható füzetek, tájékoztatók alapján módszeresen bejártam azokat a területeket, amelyeket érdemes bejárni. Külföldön a természetben is a legérdekesebb erdők, kilátóhelyek, hegycsúcsok és barlangok érdekelnek. A művészetek is elkezdtek nagyon érdekelni, leginkább az építészet és a festészet. Elkezdtem megismerni azt a jelrendszert, ami alapján meg lehet mondani, hogy egy képen mi mit jelent, és ami különösen érdekessé teszi a képek megnézését. A tudásomat igyekeztem másoknak is tovább adni. Tartottam legalább 15 Budapest városnézést, amiben Budapest egyes részeit mutattam be a résztvevőknek.

 

Nem lenne teljes a magamról leírt kép, ha nem említeném világnézeti meggyőződésemet. Általános iskolás korban nagyon érdekeltek a tudományos könyvek, és abban az időben, a kommunista rendszerben, az államilag támogatott ateizmust hirdették azok a tudományos könyvek is, melyekhez hozzájutottam. Így akkor én is azt fogadtam el, és nem is gondoltam annak lehetőségére, hogy bármi más is lehet az igazság. Később, már egyetemista koromban, már nem voltam így meggyőződve arról, hogy az ateizmus választ ad mindenre, és hogy a világon mindent pusztán a természettudományokkal meg lehet magyarázni. És ekkor ismertem meg egy olyan vallást, amiről korábban nem tudtam semmit: a Szcientológiát. A Szcientológia szó a latin scio (tudás) és a görög logos (tanulmányozás) szavak összetételéből származik. Korábban fenntartásaim voltak más vallásokkal kapcsolatban, mert más vallások azt kérték tőlem, hogy higgyek el olyan dolgokat, melyeknek nem láttam semmilyen bizonyítékát. A Szcientológiában teljesen más a helyzet: megismertem néhány adatot, megnéztem, hogy mennyire magyarázzák meg az élet jelenségeit, és úgy találtam, hogy működnek. Utána további adatokat ismertem meg, és azokról is úgy találtam, hogy igazak. Így fokozatosan lettem bizonyos abban, hogy a Szcientológia megadja a válaszokat és a magyarázatokat az élet kérdéseire. A vallás gyakorlásának egyik legfontosabb módja a Szcientológia anyagainak (könyvek, írott anyagok, hangszalagra felvett előadások) tanulmányozása. Itt a tanulmányozás célja nem az, hogy valaki "művelt legyen", hanem az, hogy a tanultakat arra tudja használni, hogy saját maga és mások életét jobbá tegye. Ahogy egyre többet és többet ismertem meg, egyre jobban kezdett alakulni az életem. Egyre jobban megismertem az emberi viselkedést. Megtanultam úgy tanulni, hogy a tanultakat alkalmazni is tudjam. Elkezdtem követni bizonyos erkölcsi alapelveket, melyekkel mások megbecsülését vívtam ki. Sokkal inkább képessé váltam élvezni az életet, és sokoldalúbb lettem. Képes vagyok másoknak segíteni, mások életét valamilyen módon jobbá tenni. Egy programon, amit szervezek, megjelenik 20-30 ember, akik arra az egy napra szép emlékeket szereznek. Általában hetente szervezek programokat. Arra törekszem, hogy a jövőben még jobban képes legyek másoknak segíteni. Ehhez persze még többet kell tanulnom. Azt vettem észre, hogy nemcsak nekem, hanem sok más embernek is sokkal jobbra fordult az élete a Szcientológia következtében.

Úgy gondolom, hogy ha valami ennyit segített nekem, és láttam, hogy ennyit segít sok más embernek, akkor súlyos hiba lenne erről hallgatni. Ha bármilyen kérdésed van a Szcientológiával kapcsolatban, vagy ha érdekel, hogyan segíthetne a Szcientológia az életeden, írhatsz egy e-mailt, és szívesen válaszolok neked. Ha van bármi olyan területe az életednek, ami mehetne jobban, vagy ha úgy érzed, valami hiányzik az életedből, igyekszem segíteni tudásommal.