Tudnivalók a kirándulásokról

 

Ki a túravezető?. 3

Hogyan és mikor jelentkezzek a programokra?. 3

Mi van, ha jelentkezés nélkül megjelenek a találkozási helyen?. 3

Mi a teendő, ha le kell mondanom a részvételemet, vagy bármi más változás történt történt?. 3

Mennyire fontos a másokhoz való alkalmazkodás?. 4

Kinek a feladata a döntés és az irányítás egy túrán?. 4

Milyen utakon fogunk haladni?. 5

Lehet tudni, mikor érünk haza egy túráról?. 5

Hogyan lehet egy nagyobb csapatot egyben tartani?. 5

Mit kell tudnom, ha autóval jövök?. 5

Mit kell tudnom azokról a programokról, amelyeken autóval utazunk?. 6

Mit kell tudnom a költségek elosztásáról autós utazás esetén. 6

Hogyan tudom meg, hogy van-e helyem autóban, vagy nincs?. 6

Lecsatlakozhatok a túráról valahol út közben?. 7

Lehet-e két részre osztani a csapatot?. 7

Mi van, ha valami tetszik vagy valami nem tetszik egy túrával kapcsolatban?. 7

Mit hozzak enni, inni?. 7

Milyen korosztálynak szólnak a túrák?. 8

Fogom-e bírni a túrát?. 8

Hozhatok gyereket?. 8

Jöhetnek idősek is?. 8

Jöhetek-e betegen, vagy baleset, műtét után?. 8

Jöhetek, ha problémám van a lábammal vagy a térdemmel, és nem vagyok biztos benne, hogy tudom a többiek tempóját tartani?. 8

Hozhatok kutyát?. 9

Szabad-e dohányozni?. 9

Bizalmas dolgokról szeretnék beszélgetni egy-két barátommal, ismerősömmel – alkalmas erre az a program?  9

Mi lesz, ha elkések a találkozási helyről, vagy autós utazás esetén a túra kezdőpontjáról?. 9

Van-e létszámkorlát?. 9

Mi van, ha rossz lesz az idő?. 10

Mennyi lesz az útiköltség?. 10

Láthatok fotókat a túrákról?. 11

Hol hirdeti meg a többi túravezető a túráit?. 12

 

Ki a túravezető?

Marx Gábornak hívnak, 1975-ben születtem, foglalkozásom informatikus. Már korábban is sokszor szerveztem kirándulásokat kisebb csoportoknak, és 2009-től vezetek nagyobb csoportokat. 2009. április. 4-én egy olyan nagy társaság jött el (kb. 17 ), amilyenre nem is számítottam, és a résztvevők nagyon jól érezték magukat. Onnantól kezdve rendszeresen szerveztem kirándulásokat, és sokaknak annyira tetszett, hogy rendszeres túratársakká váltak. A kirándulások változatosak, újabb és újabb tájakra jutunk el. A túrákon a túravezető eddig mindig én voltam, és a továbbiakban is úgy tervezem, hogy én leszek, de lehet, hogy majd lesz olyan, hogy átengedem ezt a feladatot valaki másnak.

Hogyan és mikor jelentkezzek a programokra?

Ha a túráról a www.setafika.hu, www.turatars.com vagy más oldalon olvastál, akkor írj a gabormturak@gmail.com címre, és várj néhány percet, amíg megjön a válasz, és a válaszban benne lesz egy oldal címe. Ha már közvetlenül tőlem kapod az e-maileket, akkor abban az e-mailben a túra kiírás elején egy oldal címét találod. Ezen az oldalon egy jelentkezési lapot tudsz kitölteni, amin meg kell adnod nevedet, e-mail címedet, a veled utazó útitársak nevét, és hogy tudsz-e autóval jönni. Ezzel válik érvényessé a jelentkezésed, és a beírt adatok ezután egy táblázatba kerülnek. Ha a táblázatot nem tudod kitölteni, akkor is a gabormturak@gmail.com címre írjál, ne a privát címemre. SMS-ben vagy telefonon nem lehet jelentkezni . A jelentkezési határidő az adott túrakiírásban benne van. Ha autókkal megyünk, akkor a korai jelentkezés előnyt jelent a helyek elosztásánál.

Mi van, ha jelentkezés nélkül megjelenek a találkozási helyen?

Ha tömegközlekedéssel utazunk, akkor megteheted, de ha a túra elmarad, vagy változik a találkozási hely, nem tudunk értesíteni, és így feleslegesen mentél el. Ha autókkal utazunk, akkor szükséges a jelentkezés.

Mi a teendő, ha le kell mondanom a részvételemet, vagy bármi más változás történt történt?

A jelentkezéshez ki kellett töltened egy jelentkezési lapot. A részvételedet lemondani vagy adatot módosítani ugyanazon a jelentkezési lapon tudod, mint amin jelentkeztél. Ha van változás abban, hogy tudsz-e autóval jönni, vagy sem, vagy hogy kik jönnek veled, mindenképp fontos tudnunk róla. Mindenképp a jelentkezési határidőig mondd le részvételedet, ha már le kell mondanod! A jelentkezési határidő előtt egyeztess a házastársaddal/pároddal/szüleiddel/gyerekeiddel/testvéreiddel/kollégáiddal/barátaiddal, ha szükségesnek tartod, nézd meg az időjárás-előrejelzést, stb. Jelentkezési határidő utáni lemondás csak nagyon indokolt esetben fogadható el (pl. váratlan baleset, betegség, vészhelyzet). Ez különösen fontos autós szervezésnél, mert ha utasként jelentkeztél és a jelentkezési határidő után mondod le részvételedet, vagy értesítés nélkül nem jelensz meg, akkor lehet, hogy valaki más helyét foglalod el, akit már értesítettünk, hogy neki nincs helye egy autóban. Ha meg autósként jelentkeztél, és a jelentkezési határidő után mondod le részvételedet, akkor a találkozásnál kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik arra számítottak, hogy a te autódban utazhatnak.

Mennyire fontos a másokhoz való alkalmazkodás?

Nagyon fontos. A túráknak nagyon sok előnye van: Magyarország legszebb tájait járjuk be, a modern technikának köszönhetően a túravezető az utakat előre meg tudja tervezni és nem tévedünk el, valamint nagyon jó a társaság is (kb. 20-40 fő szokott eljönni egy túrára). Ráadásul a szervezés teljesen ingyenes, mindenki csak a saját útiköltségét fizeti.

Egy ilyen csoportos túrán ugyanakkor nagyon fontos, hogy a túratársak alkalmazkodni tudjanak egymáshoz. A tapasztalatok szerint akkor tudunk zökkenőmentesen haladni, ha a csapat nem szakadozik nagyon szét, az első és az utolsó társunk nem kerül túlságosan messze egymástól. A túravezető igyekszik egy közepes tempót tartani, ami még a kevésbé edzett túratársak számára sem túl gyors, de remélhetőleg az edzettebbek sem érezik túl lassúnak. A túrákat úgy tervezem meg, hogy nem vesztegethetünk sok időt feleslegesen, ha végig akarjuk járni a tervezett útvonalat, viszont vannak szünetek. A szünetek olyan gyakoriak és olyan hosszúak, hogy lehessen enni, inni, fényképezni, megcsodálni a tájat egy kilátóból, és egy kicsit pihenni, de mégse húzódjon el túlságosan a túra. Így a legfontosabb kérés a túratársakhoz: alkalmazkodjanak ehhez a közepes sebességhez. Akik gyorsan haladnak, várják be a többieket, akik meg lassan, azok meg igyekezzenek. A csapat nem szakadozhat szét túlságosan, nem alakulhat ki túl nagy távolság két ember között, mert akkor a túravezető nincs hallótávolságban ahhoz, hogy az egész csapatot irányítsa, és egyes emberek könnyebben tévedhetnek el. Ha valaki eltéved, az fölösleges stressz-szel és időveszteséggel jár, ezért kerüljük el, amennyire lehet! Ha valaki hosszútávfutó, csak akkor jöjjön el, ha el tudja fogadni az átlag túrázó közepes sebességét saját maga számára is.

Kinek a feladata a döntés és az irányítás egy túrán?

A másik nagyon fontos tudnivaló az, hogy a túravezető a felelős a csapat vezetéséért nem más. Lehet a túravezetőt információkkal segíteni, de a túravezető vezeti a túrát és dönt a döntési helyzetekben, nem más. A túravezető dönt az útvonalról, az útvonal módosításairól, arról, hogy mikor tartunk szünetet és hogy mikor fejezzük be a szünetet, és hogy milyen látnivalóknál kell feltétlenül megállni. Lehet javaslatokat tenni, a túravezető vagy elfogadja, vagy elutasítja, vagy szavazásra teszi fel a kérdést. Ha elutasítja, akkor fogadd el a döntést! Ne vitatkozz a túravezetővel! A túravezetőnél GPS van, egy olyan eszköz, ami segítségével mindig pontosan lehet tudni, hogy hol vagyunk. Így tudjuk tartani a tervezett útvonalat. Előfordulhatnak váratlan események, például, hogy letérünk a tervezett útról, az időjárás elromlik, a terep nehezen járhatóvá válik vagy közeledik a sötétedés és még eléggé benn vagyunk az erdőben. Ilyen helyzetekben egy személy dönt, a túravezető. Lehet, hogy nem minden döntés lesz jó döntés, de még ez is jobb, mint ha több vezető van, ez esetben idő telik el a vitatkozással, és a többiek meg nem tudják, hogy melyik vezetőt kövessék. Persze ha több jó megoldás is létezik egy helyzetben (pl. egy nehezebb és egy könnyebb útvonal), akkor a túravezető kikérheti a többiek véleményét, hogy melyiket szeretnék választani. Ezért arra kérem a túratársakat, hogy a túra végéig fogadják el a túravezető vezetését, akár egyetértenek vele, akár nem, akár jónak tartják a döntését, akár nem. Fogadják el azt, ha a túravezető azt mondja, hogy vissza kell fordulni, és vissza kell menni 100-200 métert, vagy ha egy nehezebb terepen kell menni egy darabig, és ilyen esetekben kövessék a túravezetőt! A túra után eldönthetik, hogy a következő túrán is szívesen mennek ezzel a túravezetővel, vagy inkább egy másik túravezetőt keresnek.

Milyen utakon fogunk haladni?

Az útvonalak összeállításánál a túravezető igyekszik szép, látványos, érdekes, kalandos útvonalakat kialakítani, olyan útvonalakat, ahol lehet, hogy a csapatból még senki sem járt, még én sem. Az is szempont, hogy az útvonal ne legyen se túl nehéz, se túl könnyű, se túl hosszú, se túl rövid. Előfordulhatnak jelzetlen szakaszok (ezek nagy része nagyon jól járható), melyeken GPS segítségével biztonsággal tudunk tájékozódni, és lehetnek olyan szakaszok is, ahol a terep nehezebben járható, vagy ahol az utat kicsit benőtték a növények. Ezt a túra előtt még nem lehet előre látni. Akkor jelentkezz, ha elfogadod a túravezető vezetését ilyen útvonalakon is, és vállalod a kisebb kényelmetlenségeket a látványos és érdekes túrákért.

Lehet tudni, mikor érünk haza egy túráról?

Nem lehet pontosan megjósolni azt, hogy mikor érünk vissza. A túra kiírásban ugyan mindig szerepel egy visszatérési időpont, de nagyon sok mindentől függ, hogy mikor érünk vissza: a csapat sebességétől, a közlekedéstől, a tereptől, az időjárástól, stb. A túravezető nem fogja nagyon siettetni a csapatot, hogy minél előbb hazaérjünk (persze sötétedés előtt ki kell érnünk az erdőből és ha nem autókkal megyünk, el kell érnünk az utolsó vonatot vagy buszt). Lehet, hogy a túravezető a kevésbé érdekes helyeken rövidíteni fog az útvonalon, de igyekszik a legszebb és leglátványosabb részekre mindenképpen eljutni. Ezt vedd figyelembe, ha bármilyen programot tervezel a túra utánra. Ha nagyon fontos meghatározott időre hazaérned, akkor a jelentkezéskor írd meg e-mailben!

Hogyan lehet egy nagyobb csapatot egyben tartani?

A túra elején a túravezető 2-3 önként jelentkezőt kér meg, akik a sor elején haladnak, és figyelnek, hogy senki se kerüljön náluk előrébb, és kér 2-3 önként jelentkezőt, akik a sor végén haladnak, és figyelik, hogy senki se kerüljön mögéjük, és így a túravezető az útvonalra és az egész csapat irányítására tud figyelni. Ezzel biztosítani lehet, hogy senki sem fog eltévedni.

Mit kell tudnom, ha autóval jövök?

Legyen az autó megfelelő műszaki állapotú, te pedig legyél kipihent, és ne igyál alkoholt. Ne bulizd végig előtte a fél éjszakát! Csak akkor vállalj vezetést, ha tudsz óvatosan vezetni. Azokon a túrákon, amelyekre autópályán megyünk, az autópálya-matricát ráér azután megvenned, hogy találkozunk, és kiderül, hogy ténylegesen hány autóra van szükség. Ha probléma van az autó műszaki állapotával, vagy ha még újabb utasokat szeretnél magaddal vinni, akkor ezt a jelentkezési határidőig jelezd! A túra után az autósoknak vissza kell vinniük az utasokat a kezdőpontra, késedelem nélkül. Persze rövid pihenőt tehetnek az út előtt vagy közben. Hosszabb időre (pl. egy éttermi vacsorára) akkor állj meg, ha az összes utas ebbe beleegyezik. Ha mindenképp vidéken van teendőd közvetlenül a túra után, jelezd előre, és akkor a túravezető nem oszt be hozzád utasokat!

Mit kell tudnom azokról a programokról, amelyeken autóval utazunk?

Ilyenkor egy találkozó hely van Budapesten, oda jön mindenki, ott osztjuk be az utasokat az autókba. Ha valaki vidékről jön, és nagyon kiesik Budapestre bemenni, akkor mehet egyenesen a túra kezdőpontjára. Ha jelentkezel, és bármi közbe jön, és nem tudsz jönni, a jelentkezési határidőig mondd le a részvételedet a jelentkezési lapon, vagy ha semmi módod nincs Internet közelébe kerülni, akkor SMS-ben! Az autósokat, ha jelentkeztek és a jelentkezési határidőig nem mondták le a jelentkezést, akkor jöjjenek is el, mert az egész csapat számít rájuk. Aki meg utasként jön, és nem teljesen biztos benne, hogy el is tud jönni, az a jelentkezési határidőig döntse el, hogy tud-e jönni vagy sem. Ha úgy dönt, hogy el tud jönni, akkor jöjjön el (kivéve, ha valamilyen nagyon indokolt váratlan esemény történik). Állítsd be az ébresztőórát úgy, hogy maradjon bőven idő elkészülni, és feküdj le időben! Nagyon nem szép dolog az, hogy míg mások sokat dolgoznak a program sikerén, biztosítják az autókat, és valaki jelentkezik, és aztán még azt a fáradságot sem veszi, hogy felkeljen időben.

Mit kell tudnom a költségek elosztásáról autós utazás esetén

A benzinköltséget és az autópálya-matrica költségét az autóban ülők egyenlően osztják el. Nincs gyerek és nyugdíjas kedvezmény. Az oda- és visszaút költségét is annak az autósnak kell kifizetned, akivel az odautat megtetted, még akkor is, ha a visszautat egy másik autóban vagy tömegközlekedéssel teszed meg. Indulás előtt az autók között egyenlően osztjuk el az embereket.

Hogyan tudom meg, hogy van-e helyem autóban, vagy nincs?

A jelentkezési határidő után a túravezető vagy segítője összesíti a jelentkezéseket, és megnézi, kinek jutott hely autóban, és kinek nem jutott hely, és ezt e-mailben megírja a jelentkezőknek. SMS-ben vagy telefonon nem áll módunkban értesíteni a jelentkezőket, ezért a jelentkezésnél mindenképp egy olyan e-mail címet írj, amihez valaki a program előtti este hozzá tud férni. Ha te nem tudsz hozzáférni, akkor add meg egy olyan barátod vagy családtagod e-mail címét, aki hozzá tud férni. Szerencsére eddig csak nagyon kevés ember volt, akinek nem jutott hely, és nagyon soknak jutott. Előfordul, hogy valaki a jelentkezési határidő után jelentkezik, vagy valaki a jelentkezési határidő után lemondja a részvételét. Nagyon nem jó, ha valaki nem tartja be a jelentkezési határidőt, de még mindig jobb, ha lemondja a részvételét, mintha egyszerűen csak nem jelenik meg a találkozásnál. Ha a túravezetőnek vagy segítőjének van lehetősége túra előtti nap este 10-ig újból megnézni az e-maileket, akkor annyit meg tud tenni, hogy még egyszer megnézi, hogy történt-e változás abban, hogy kinek jutott hely autóban, és ha van változás, akkor megírja e-mailben. Így célszerű még este 10-kor vagy utána megnézni az e-maileket.

Lecsatlakozhatok a túráról valahol út közben?

Vannak túrák, ahol a túra kiírás része, hogy lehet választani egy rövidebb és egy hosszabb út között, vagy a túravezető túra közben ajánl fel ilyen lehetőséget. Ilyenkor egy meghatározott ponton a társaság egy része gond nélkül lecsatlakozhat. A többi ponton azonban csak indokolt esetben hagyd el a csapatot. A többi túrán csak egy út van mindenki számára, itt szintén csak akkor csatlakozz le, ha nagyon szükséges. Ilyen indokolt eset lehet például. ha korábban haza kell érned mindenképpen, vagy nagyon nehezedre esik lépést tartani a többiekkel. Csak az csatlakozzon le, aki tud tájékozódni (célszerű térképet hozni). A túravezetőt előre értesítsd arról, ha le akarsz csatlakozni (legjobb már túra előtt értesíteni e-mailben). Ne vegyél rá másokat arra, hogy ők is lecsatlakozzanak, ne szakítsd ketté a csapatot! Köszönj el a túravezetőtől és túratársaktól, mert ha hiányzol, nem tudjuk, hogy valami bajod esett-e!

Ha autóval hoztál el túratársakat, gondoskodj arról, hogy haza is vidd a túratársaidat, akkor is, ha ők az eredeti, hosszabb úton mennek.

Lehet-e két részre osztani a csapatot?

A csapatnak egyben kell maradnia, néhány kivételtől eltekintve. Ilyen kivétel az, amikor a túravezető felajánl egy könnyebb és egy nehezebb, vagy egy rövidebb és egy hosszabb útvonalat, vagy ez már a túra kiírás része, és lehet a kettő között választani. Másik kivétel az, amikor valakik sokat késnek az indulásnál, és nem várjuk meg őket, de ők utolérhetnek minket, ha tudnak. Ne próbáld kettészakítani a csapatot azzal, hogy kitalálsz egy hosszabb/rövidebb/nehezebb/könnyebb/érdekesebb alternatív útvonalat, és arra próbálsz embereket toborozni! Fogadd el a túra tempóját és túravezető vezetési stílusát arra az egy napra!

Mi van, ha valami tetszik vagy valami nem tetszik egy túrával kapcsolatban?

Elmondhatod a túravezetőnek, vagy megírhatod e-mailben hogy mi volt jó vagy rossz egy túrában, és lehet javaslatokat tenni. Nem mindegy azonban, hogy ezeket hogyan mondod el vagy írod meg! A túravezető, aki sokat dolgozik egy-egy program sikeréért, nem kíván panaszkodást, elégedetlenkedést, lázadozást hallgatni!

Mit hozzak enni, inni?

Hozz magaddal elegendő élelmet, pl. szendvicset, a biztonság kedvéért inkább legyen több, mint kevesebb. Inni hozhatsz vizet, szénsavmentes ásványvizet vagy teát. Meleg időben egy egész napos túrára akár 2 liter vízre is szükség van, és inkább többet hozz, mint kevesebbet.

Milyen korosztálynak szólnak a túrák?

Minden korosztály jöhet. A túratársak többsége 20-45 éves.

Fogom-e bírni a túrát?

A legtöbb kirándulást úgy tervezem, hogy egy átlagos egészséges fiatal vagy középkorú ember képes legyen megtenni az utat. Időnként olyan túra is van, ahol több, mint 600 méteres emelkedőt kell legyőzni, ehhez már edzettség szükséges.

Hozhatok gyereket?

Csak olyan gyereket hozz, aki jól viselkedik felnőttek társaságában, aki teljes mértékben engedelmeskedik a túravezetőnek, aki akkor indul el és akkor áll meg, amikor a felnőttek azt kérik tőle. Mielőtt jelentkezel gyerekkel, gondold végig, hogy fogja-e bírni a távolságot, az emelkedőket, a terepet, tudja-e tartani a felnőttek sebességét. Olyan gyereket hozz, akivel te már együtt túráztál az utóbbi időben többször is, saját szemeddel láttad, mit bír, és ez alapján úgy látod, bírni fogja ezt a túrát is. Ne a mi túráinkon kísérletezz azzal, hogy a gyerek mennyire bírja a túrázást, ide már csak „kipróbált” gyerekkel gyere!

Jöhetnek idősek is?

A legtöbb résztvevő 20 és 45 év közötti, de szívesen látunk ennél idősebbeket is. Olyan idősek jöhetnek el, akik teljesen egészségesek, rendszeresen túráznak, és biztosak abban, hogy tudják tartani a fiatalok tempóját, és fogják bírni a távolságot, az emelkedőket és a terepet. Teljes mértékben el kell fogadniuk azt, hogy egy náluk sokkal fiatalabb túravezető vezeti őket.

Jöhetek-e betegen, vagy baleset, műtét után?

Fő a biztonság! Gondolj a többiekre! Minden embernek van egy sebessége, amivel szeret haladni, és nem igazán kellemes, ha arra kényszerül, hogy ennél lassabban vagy gyorsabban haladjon. Ha valaki olyan lassan halad, hogy állandóan csak rá kell várni, azzal a többiek egy olyan lassú tempóra kényszerülnek, ami nekik nem jó. Képzeld el, hogy mennyire elrontaná a többiek túráját, ha valaki hirtelen rosszul lesz és orvost kell hívni. Várd meg, amíg felépülsz teljesen!

Jöhetek, ha problémám van a lábammal vagy a térdemmel, és nem vagyok biztos benne, hogy tudom a többiek tempóját tartani?

Ugyanez erre a válasz, mint az előző kérdésre. Megteheted viszont, hogy szűkebb baráti, családi körben elkezdesz túrázni, és ennek során kitapasztalod, hogy milyen távolság, emelkedés vagy süllyedés az, amit még gond nélkül tudsz bírni, és ezután jelentkezhetsz olyan kirándulásra, amiről biztos tudod, hogy bírod.

Hozhatok kutyát?

A kutyának végig pórázon kell lennie a túra teljes időtartama alatt. Csak olyan kutyát hozz, amelyikről biztosan tudod, hogy bírni fogja a távolságot és az emelkedést, és végig tud olyan gyorsan haladni, mint az emberek. Csak nagyon jól viselkedő kutyát hozhatsz, amelyik nem dörgöli magát azokhoz, akik nem akarják, és nem akarja megenni mások ételét. A kutyának legyen meg minden oltása. Ha autóval utazunk, neked kell biztosítanod olyan autót, ahol a vezető beleegyezik kutya szállításába. Ha ülésen ül, biztonsági öv szükséges. Az útiköltség elosztásánál az ülést elfoglaló kutya is személynek számít.

Szabad-e dohányozni?

Ezek nemdohányzó programok. Ha valakinek óránként vagy két óránként rá kell gyújtania, ne jöjjön el. Száraz időben erdőtűz veszélye miatt tilos a dohányzás. Ha valaki esős időben rágyújt egy szünetben, nagyon messze álljon a többiektől.

Bizalmas dolgokról szeretnék beszélgetni egy-két barátommal, ismerősömmel – alkalmas erre az a program?

Nem alkalmas. Javaslom, hogy szervezzetek egy külön programot magatoknak. Ez egy csoportos program. A tapasztalatok szerint azok, akik lemaradnak vagy előrerohannak azért, hogy a többiektől távol bizalmas dolgokról tudjanak beszélgetni, nagyon megnehezítik a túra sikeres lebonyolítását.

Mi lesz, ha elkések a találkozási helyről, vagy autós utazás esetén a túra kezdőpontjáról?

A túravezető nem várakoztathat meg 20-30 másik embert csak azért, mert egyvalaki késik. Ha a későket jutalmazzuk és a pontosan érkezőket büntetjük (azzal, hogy megvárakoztatjuk őket), akkor végül mindenki késni fog. Egy keveset várunk, de nem várunk túl sokat. Ezért inkább kelj fel elég korán és indulj el otthonról elég korán, elég időt hagyva a találkozási hely megtalálására és a közlekedés késedelmeire. Aki autót vezet, készüljön fel előre az útvonalból, hozzon GPS-t vagy térképet, ha van neki. Az utasai meg segítsék őt, ne tereljék el a figyelmét. Ha egy autó késve érkezik, és a többiek már elindultak, akkor valószínűleg még utol lehet érni a csoportot.

Van-e létszámkorlát?

A természetjárásban résztvevők számát a túravezető egyelőre nem korlátozza, ilyet senki se kérjen. Nagyon sok olyan túratárs van, akit szeretne újból a túrákon látni, és nem szeretné őket kizárni vagy megnehezíteni a részvételüket, és szeretne továbbra is sok új embert bevonni a természetjárásba. Nagyon érdekes emberekkel lehetett megismerkedni, akikkel lehet, hogy sosem találkozunk, ha létszámkorlát van. Az a tapasztalat, hogy nem az emberek mennyisége, hanem „minősége” számít abban, hogy milyen gyorsan és zökkenőmentesen haladunk. A „minőséget” a túravezető azzal igyekszik biztosítani, hogy pontosabban írja meg a hirdetést, hogy tényleg az jöjjön el, akivel lehet jól haladni, és a döntő többség ilyen. A haladást leginkább azok húzzák vissza, akik nem figyelnek a túravezetőre és akik vitatkoznak vele. A városnézés más: ott tényleg korlátozni kell a létszámot.

Mi van, ha rossz lesz az idő?

Az senkit se riasszon el, ha az időjárás-jelentések egy kisebb esőt jósolnak. Nagyon sokszor előfordult már, hogy az eső elmaradt, és jó idő volt. Biztonság kedvéért persze nem árt felkészülni arra is, ha esik az eső. Cipőboltokban kapható olyan cipőkrém vagy spray, amivel vízhatlanná lehet tenni a cipőt, javaslom ennek használatát. Olyan krém vagy spray szükséges, ami az adott cipő anyagára való (erről a cipőboltban tudnak tájékoztatást nyújtani).

Ha nagy eső, viharos szél, vagy télen rendkívüli hideg várható, akkor a túratársak biztonsága és egészsége érdekében a túra elmarad. Akkor is elmarad a túra, ha az utak járhatatlanná vagy veszélyessé válnak. A köd meg élvezhetetlenné teszi a programot. A túravezető feladata ezeket megítélni, és ha úgy dönt, hogy a túra elmarad, akkor a jelentkezőket e-mailben (nem SMS-ben, nem telefonon) tájékoztatja a túrát megelőző nap este 10 óráig. Feleslegesen ne kérdezd meg a túra előtti napokban a túravezetőt, hogy lesz-e túra, mert ha nem lesz, akkor majd ő úgyis ír a jelentkezőknek.

A nagy meleg önmagában nem probléma, 500 – 1000 m magasban, sűrű erdőben jóval hidegebb van, mint Budapesten, így nyáron egy kirándulás egy ilyen helyen nagyon kellemes tud lenni.

Mennyi lesz az útiköltség?

Üzemanyag-költség fejenként 2012. februári árakon számolva:

Tömegközlekedéssel:

Budai-hegység 0 Budapesten belül, 150 - 500 Ft Budapesten kívül (+ BKV bérlet vagy jegyek)

Pilis, Visegrádi-hegység 700 – 1500 Ft

Autóval, egy autóban 4 személlyel, 7 l / 100 km fogyasztású autóval számolva:

Pilis, Visegrádi-hegység 300 – 700 Ft

Gerecse, Vértes, Börzsöny: 700 – 1400 Ft

Mátra, Kelet-Cserhát: 1300– 1700 Ft

Karancs, Medves: 1300– 1900 Ft

A Mátra, Kelet-Cserhát, Karancs, Medves esetében autópálya-matrica is szükséges. Vannak autók, melyeken már eleve van autópálya-matrica, így ott nem kell kifizetni ennek árát. Amelyeken nincs, ott 750 Ft fejenként.

Láthatok fotókat a túrákról?

Íme a fotóalbumok a 2011 tavaszi, nyári és őszi túrák közül néhányról:

Balaton-felvidék:

Badacsony, Sümeg, Káptalantóti – Csobánc – Szentbékkálla (2 napos)

Mátra:

Galyatető - Mátraszentistván

Mátraszentistván - Ágasvár

Mátraháza - Galyatető

Kékestető

Börzsöny:

Perőcsény - Salgó-vár - Holló-kő

Királyrét - Nagy-hideg-hegy - Csóványos

Drégelyvár

Visegrádi-hegység:

Holdvilág-árok - Pilisszentlászló

Két-bükkfa-nyereg - Búbánat-völgy

Holdvilág-árok - Vasas-szakadék

Spartacus-ösvény

Dobogókő - Rám-szikla

Pilis:

Pilis-tető

Bakony:

Cuha völgye, Csesznek vára

Medves:

Salgó vára, Somoskő vára

Budai-hegység:

Vadaspark

Hűvösvölgy - Nagykovácsi

Piliscsaba - Nagy-szénás

Biatorbágy – Nagykovácsi

Városnézések:

Szerbia - Szabadka, Újvidék, Belgrád (4 napos)

Bécs (1.)

Bécs (2.)

Hol hirdeti meg a többi túravezető a túráit?

Van két nagyon jó oldal:

www.turatars.com

www.setafika.hu

Ezeken az oldalakon nagyon sok túra kiírás található (az én túráim „GaborM” név alatt vannak). Ha úgy ítéled meg, hogy az általam szervezett túrák nem pont neked valók, akkor próbáld ki a többiek túráit is!

Description: Description:
 Description: E:\admin\Social club\tura oldal\tudnivalok1.jpg