A Mátészalkai Művészetbarát Egyesület kiadványai

 

 

 

Magad, hogy meg ne botolj, másnak is világolj

Pénzes Ottó gyakorló pedagógus és alapítója a Mátészalkai Művészetbarát Egyesületnek, a Vörösmarty Körnek, szerkesztője a Mécsvilág című lapnak. Itt megjelent írásai adták az alapját annak a vallomás-láncolatnak, amelyben személyes életének örömei, bánatai, tragédiái, élményei elevenednek meg, barátok, társak, tanítványok, példaképek sorakoznak könyvének lapjain. A kispolgári értékrend, eszmény sajátos, személyes életén átszűrt hirdetője kíván lenni.

     

 

 

 

A hűség jutalma
Hiszem, hogy a bibliai példa minden korban erőt ad a nőknek, asszonyoknak a SORS által rájuk mért nehézségek elviseléséhez. De más üzenete is van e könyvecskének. Isten nem személyválogató! Ő mindenkinek Istene, nemcsak Izráel népének, minden megtérő bűnöst elfogad.”
- vallja az írónő, Losonczi Léna új kisregénye előszavában
     

 

 

 

A végtelen felé
Különleges kötetről van szó, hiszen huszonkét diák írta le gondolatait, benyomásait Losonczi Léna egy-egy verséről. Valóban azt és úgy gondolják az olvasók, amit és ahogyan az alkotó papírra vetett? Érdemes elolvasni az elemzések mellett a kötet végén található összegzést is. És persze a csodálatos verseket, amelyek hitre nevelnek, tartást adnak.
     

 

 

 

Akvárium
Kürti László a fiatal mátészalkai költő Félszavak című kötete után a második gyüjtemény kiadására már a Mátészalkai Művészetbarát Egyesület válallkozott. Az életvidám, kedves fiatalember lelkileg pőrén áll előttünk verseiben. Lelke mélyéig látva megpillanthatjuk kételyeit, félelmeit kétségeit is, figyelemmel kísérhetjük belső harcait.
     

 

 

 

Laza versek
.
Mi mátészalkai művészetbarátok igyekszünk mindent megtenni, hogy cigány honfitársaink felemelkedési törekvéseit a magunk módján támogassuk
Ezért vállalkoztunk Horváth András,-közismertebb nevén Laza-tiszteletreméltó, a cigányságért, sokat küzdő barátunk irodalmi próbákozásainak megjelentetésére.

     

 

 

 

Fohászok
,,Ha valaki kezébe veszi ezt a kötetet,akkor a címe alapján joggal feltételezheti, hogy imádságoskönyvvel van dolga. Ez a kötet valóban az. Losonczi Léna költő-tanár testvérünk szívében a Visszatalálás
c. versében említett egykor oly kedves édesanyai szó ige-magja kikelt, s megannyi imádsággá, hitvalássá növekedett. A Fohászok c. verseskötet virágzó istengyermeki szívnek édes gyümölcstermése."
     

 

 

 

A négybetûs élet
Stonawski Tamás, matematika-fizika szakos pedagógus, a Gábor Dénes Informatikai Fõiskola adjunktusa, festõmûvész, a Mátészalkai Férfikar egyik alapítója igen sokoldalú személyiség. A Stonawski sorok és az Ötven vers címû kötetei után, a Mátészalkai Mûvészetbarát Egyesület kiadványaként jelentek meg legújabb versei. Sajátos gondolatmenet, filozófikus témák és bölcselkedõ hajlam jellemzi mûvészetét.
     

 

 

 

Mátészalka Zenei élete
Erdõs Jenõ, Mátészalka díszpolgára, a Mûvészetbarát Egyesület tiszteletbeli tagja, olyan összefoglaló munkát ajánlott fel kiadásra, amely-bõl sokkal többet tudhatunk meg, mint a város zenei éle-tének története - bár ez nem kevés! Ha tudunk a sorok között olvasni és fülünk is van hozzá, az emberek iránti tisztelet és szeretet hangját véljük hallani, s azt a hitet, hogy a zene az, ami minket jobbá tehet.
     

 

 

 

Vallomások versben és prózában
Ezzel a címmel jelent meg a Mátészalkai Mûvészetbarát Egyesület kiadásában Losonczi Léna immár ötödik kötete.
A nagytekintélyû mátészalkai nyugalmazott pedagógus, ebben a munkájában olyan "szeretetláncot" fûz össze, amelyben a szülõföldrõl, a szatmári vidékrõl, azon belül is Mátészalkáról, gyermekeirõl, unokáiról, tanítványairól és barátairól ír.

     

 

 

 

Szúnyoghegedû........................................Kattintson a képre
A CD-rom borítójára kattintva elindul Oláh András-Ki mossa ki című zeneszáma, mely megtalálható a CD-n
A kazetta borítójára kattintva elindul Oláh András-Ki mossa ki című zeneszáma, mely megtalálható a kazettán
   

A rendkívül népszerû dalénekesnõ Sipos Bea, már évek óta nagy sikert arat fellépésein, ahol a saját maga által megzenésített klasszikus és kortárs költõk verseit adja elõ. A millennium évében, a Mátészalkai Mûvészetbarát Egyesület kiadásában jelent meg az a CD és hangkazetta, amelynek felvételein közremûködött Gryllus Dániel, Becze Gábor és Radványi Balázs is. A Kaláka együttes legendás tagjai részt vettek a lemez nagysikerû mátészalkai bemutatóján is.

     

 

 

Other