A sok nagy élőlény mellett (emberek, állatok…) léteznek olyan aprócska teremtmények is, melyek csak mikroszkóppal láthatóak. Ők a baktériumok. Sokféle méretűek és színűek lehetnek. Többnyire gömb (coccus), pálcika (bacillus) és csavart alakúak.

 

     
  A baktériumok olyan egysejtű élőlények, melyeknek nincs szükségük több sejtre az életbemaradáshoz. Minden olyan funkciót, ami a túléléshez szükséges, ez az egyetlen sejt képes biztosítani. Minden nagyobb élőlé      ny többsejtű, ami azt jelenti, hogy testük sok sejtből áll.  
     

Baktériumok mindenhol előfordulnak: a vízben, talajban, a cipődben és benned is. Egyeseket közülük az emberek gyakran kórokozóknak hívnak, mert néhányuk betegséget (régi nevén kórt, kórságot) okoznak. Más baktériumok viszont nagyon hasznos munkát végeznek: megeszik a szemetet és más hulladékot; talajt képeznek a levelekből, kövekből és gyökerekből; ártalmatlanítanak veszélyes anyagokat; segítenek az embereknek és az állatoknak az emésztésükben.

Most pedig csatlakozzunk Bazsi Bacihoz, aki találkozik a különféle baktériumokkal!
 


     
  Talán nincs is olyan része a Földnek, ahol ne élnének baktériumok!  
     


Bazsi Baci egy pálcika alakú baktérium. Józsi bácsi tanyáján lakik, a talajban a növények gyökerei között. Az a munkája, hogy leveleket és gyökereket eszik. Az egyik nap Józsi bácsi gyomlált a kertben, és Bacsi Baci hirtelen Józsi bácsi kezén találta magát! Nagyon megijedt szegény, hiszen még sosem volt távol otthonától, a talajtól.

   

 

     
  A talajnak az a része, ahol növények gyökerei találhatók, nagyon gazdag tápanyagokban, így baktériumokban is. Ezek a baktériumok a növény számára hasznosak is lehetnek.  
     

Egyszer csak egy hangot hallott: „Ne félj fiacskám, nem esik bajod. Én is egy baktérium vagyok és Józsi bácsi kezén lakom.” Bob azt mondta: „Nem is tudtam, hogy a talajon kívül máshol is élnek baktériumok!” „A bőrön nem sok baktérium él, de szinte akármerre nézel, mindenhol laknak baktériumok. Meglepődnél, ha látnád, hogy mennyi helyen.” – mondta a másik baktérium.

 


     
  A legtöbb bőrön élő baktérium Gram pozitív. Festékek segítségével megkülönböztethetők Gram pozitív és Gram negatív baktériumok. Az eltérő sajtfal-felépítésű baktériumok másképp festődnek, más színűek.  
     

Józsi bácsi egy almát vett a kezébe, Bazsi Baci pedig a gyümölcsön levő puha barna folton találta magát. Zsúfoltan voltak ott a baktériumok! „Kik vagytok ti, és mit csináltok itt?” – kérdezte Bazsi Baci. „Mi olyan baktériumok vagyunk, akik megrothasztják az élelmiszereket.” – válaszolták.  „Ó, ti nagyon hasonlóak vagytok hozzám! Ha mi baktériumok nem ennénk meg más szervezeteket, a világ tele lenne szeméttel.” – mondta Bazsi Baci.

 


     
  A baktériumok sok dologra képesek. Sokféle anyagot képesek például lebontani, és belőlük újakat előállítani. Az olyan baktériumokat, amik abból szerzik energiájukat, hogy szerves szénvegyületeket bontanak le, heterotrófoknak nevezzük   
     

Józsi bácsi a kerti csaphoz ment, hogy megmossa az almát. Bazsi Bacit azonnal lesodorta a víz az almáról, bele az edénybe, ami a csap aljánál volt. Az edény falán mindenhol kékes-zöld baktériumok voltak. Bazsi Baci megkérdezte tőlük: „Miért vagytok ti kékes-zöld színűek?” „Mi fotoszintetizáló baktériumok vagyunk, oxigént készítünk a vízből.” – válaszolták.  Bazsi Baci arra gondolt, „Ezek nagyon hasznos baktériumok! – tudta, hogy neki is szüksége van oxigénre az élethez.

 

 

     
  A fotoszintetizáló baktériumok autotrófok. Ez azt jelenti, hogy szervetlen szenet is fel tudnak használni a növekedésükhöz. Nagyon hasonlítanak a növényekhez, amik a fényt használják energiának, és a szén-dioxidot szénforrásnak.  
     

 

Váratlanul megjelent egy tehén, és inni kezdett a vizes edényből. Bazsi Baci lecsúszott a tehén torkán, és a gyomor első szakaszában, a bendőben találta magát. „Kik vagytok ti?” – kérdezte az újabb baktériumoktól. „Mi a tehén gyomrában élő baktériumok vagyunk, és az emésztésben segítünk neki.” – mondták. Bazsi Baci rosszul érezte magát, nem kapott levegőt. Ezeknek a baktériumoknak nincs szükségük oxigénre, de Bazsi Bacinak igen, ezért tudta, hogy minél hamarabb ki kell jutnia innen.

 


     
  Az oxigén nélküli környezetben élő baktériumokat anaeroboknak nevezzük. Néhányuk el is pusztul, ha oxigént kap.  
     


Hirtelen érezte Bazsi Baci, hogy egyre feljebb kerül a tehén szája felé, a felkérődzött táplálékkal. ÓÓÓ! Egyszer csak ismét a mezőn találta magát.

 

     
  Az elsődleges emésztés után, amit a bendőben a baktériumok végeznek, a táplálék visszakerül a szájba, hogy az állat még alaposabban megrágja.  
     


Bazsi Baci mostmár sokat tud a többi baktériumról és nagyon boldog, hogy újra otthon lehet!

 
 

 

 
               
 

Az oldal 2007-ben az OÉTI szakmai anyagainak felhasználásával készült, az Egészségügyi Minisztérium támogatásával
információ: info@kelbi.hu - webdesign: HaPe