Nagyon sok betegséget okozó baktérium szájon át a piszkos kézzel, vagy szennyezett, illetve a helytelenül előkészített és tárolt élelmiszerrel kerül be a szervezetünkbe.

Ezt megelőzendő fontos az alapos kézmosás étkezés előtt és az alapvető higiénés előírások betartása. Vannak azonban olyan esetek (fertőző megbetegedésék, hányás, hasmenés stb.), amikor nem elégséges a kézmosás, vagy a konyhapult letörlése, mert a baktériumok bizony (ajtókilincs, törölköző, közös konyhai eszközök stb. révén) átvándorolhatnak egyik helyről, illetve egyik személyről a másikra és járványszerű megbetegedést okozhatnak. Biztosan már Te is tapasztaltad, hogy influenzás időszakokban megszaporodnak az osztályotokban a hiányzások.
Bár nincsen csodamódszer, de a betegségek kialakulását és elterjedését megakadályozhatjuk vagy csökkenthetjük egy-egy helyesen kiválasztott fertőtlenítőszer alkalmazásával.
Lépjünk hát be a megbetegedést okozó baktériumok és az ellenük alkalmazott fertőtlenítőszerek világába.

Először is felvetődik a kérdés: „Milyen eljárást nevezünk fertőtlenítésnek?”
A baktériumok általában akkor okoznak megbetegedést, ha grammonként vagy milliliterenként 100.000-es vagy  1 milliós nagyságrendet elérő számban felszaporodnak a környezetünkben vagy az élelmiszereinkben.

Fertőtlenítésnek nevezzük azt az eljárást, amikor a szer alkalmazását követően a baktériumok csíraszáma a kiindulási csíraszámhoz képest 5, míg a gombák csíraszáma a kiindulási csíraszámhoz képest 4 nagyságrenddel csökken (tehát a felületen lévő 1 millió baktériumból csupán 10 marad életképes a fertőtlenítő eljárást követően). Amennyiben egy szer ezen paramétereket teljesíteni tudja, elmondhatjuk róla, hogy a konyhai és a fürdőszobai felületek baktériumainak „elüldözésére” kiválóan alkalmas. Manapság a rohanó világban a fertőtlenítőszerek nemcsak fertőtlenítenek, de tisztítanak is egyben. Ezeket egyfázisú szereknek nevezzük.

     
Az élelmiszerek nemcsak az ember, de a baktériumok számára is kiváló tápanyagok. Sajnos még az iparilag fejlett nyugat-európai országokban is évente minden harmadik-tizedik ember egészsége károsodik baktériumokkal szennyezett élelmiszerfogyasztás következtében. Az ételmérgezések aránya az 1990-es évektől folyamatosan emelkedik, amely főleg a magánháztartásokat és a közétkeztetéseket érinti.  
     

Enni márpedig kell, tegyük hát biztonságossá, annál is inkább, mert napjaink élelmiszerei hosszú gyártási folyamatokon mennek keresztül, melynek következtében fokozódhat a szennyeződés veszélye. A vásárlók elvárják, hogy az élelmiszerek minél kevesebb tartósítószert tartalmazzanak, viszont hosszú ideig eltarthatóak legyenek, ugyanis ki ér rá manapság naponta bevásárolni. Tehát már az előállítás során több esetben szükség van a megfelelő fertőtlenítőszerek alkalmazására.

Régebben (főleg a kis falvakban) nem volt lehetőség a romlandó élelmiszerek hosszabb ideig való tárolására, ezért friss húshoz és egyéb romlandó élelmiszerhez az úgynevezett komatálak cseréjével, vagy a disznóölést követő kóstolók ajándékozásával  juthatott hozzá a lakosság, ezzel mintegy megelőzve az élelmiszer eredetű megbetegedések egy részét.

De lépjünk vissza a mába.
Vannak olyan baktériumok (pl. Listeria fajok), melyekre a hűtőszekrények elterjedését követően figyeltek fel, ezek ugyanis + 4 oC-on is képesek szaporodni, tehát szükség van a hűtőszekrény rendszeres (havonkénti) alapos takarítására, fertőtlenítőszeres átmosására. (A piacon már megjelentek a „baktérium ellenes”, azaz antibakteriális hűtőszekrények, melyek bevonata nanoezüstöt tartalmaz).

Gyomorrontás-gyomorfertőzés esetén az egyik fertőző forrás lehet a mellékhelyiség kilincse. Ilyenkor mindig kézfertőtlenítőszerrel mossunk alaposan kezet, ezt követően hagyjuk el a mellékhelyiséget.

A baktériumok harcolnak a saját életterükért és ellenállóvá (rezisztenssé) válhatnak, a gyakran alkalmazott szerekkel szemben. Ezért célszerű 3 havonta a fertőtlenítőszereket váltogatni.
Alkalmazás során mindig csak az előírt koncentrációban használjuk a szereket, hogy ezzel is elkerülhessük a felesleges környezetterhelést.

A megelőzés fontos része, hogy mindig csak akkor, ott és a megadott koncentrációban alkalmazzuk a fertőtlenítőszereket, ahol feltétlenül szükséges!

Ezen mérsékletességre int az alábbi szép idézet is:


Ha óriási kard vagy,
suhintásod legyek,
De oly erős suhintás,
minő a fergeteg.


(Wachott Sándor: Ha nap vagy)

 

 
 
               
 

Az oldal 2007-ben az OÉTI szakmai anyagainak felhasználásával készült, az Egészségügyi Minisztérium támogatásával
információ: info@kelbi.hu - webdesign: HaPe