T E S Z T

 

  1.) Mik azok a baktériumok?  
 
a.)
csak az ember környezetében előforduló parányi élőlények
 
 
b.)
megbetegedést okozó parányi élőlények
 
 
c.)
mindenhol előforduló parányi élőlények
 

 
2.) Hogyan jellemezhetjük a baktériumok tevékenységét?
 
 
a.)
csak káros baktériumok vannak  
 
b.)
mind hasznos, mind káros baktériumok előfordulnak a környezetünkben  
 
c.)

csak hasznos baktériumok vannak
 

 
3.) Miért fontos a kézmosás?
 
 
a.)
hogy étkezés előtt ne ragadjon a kezünk  
 
b.)
hogy csökkentsük, ill. eltüntessük a kezünkről a káros baktériumokat  
 
c.)
mert csak tiszta kézzel lehet asztalhoz ülni  

 
4.) Mennyi ideig tart az alapos kézmosás?
 
 
a.)
min. 20 másodpercig  
 
b.)
min. 10 másodpercig  
 
c.)
min. 5 másodpercig  

 
5.) Mikor beszélünk keresztszennyeződésről?
 
 
a.)
amikor a kórokozó baktérium pl. a különböző konyhai eszközök használata révén átterjed a tiszta, nem fertőzött felületekre,vagy a fogyasztható kész ételre  
 
b.)
amikor a kórokozó baktérium pl. a különböző konyhai eszközök használata révén kereszt irányban terjed át a tiszta, nem fertőzött felületekre  
 
c.)
amikor, bár betartjuk a higiénés szabályokat, mégis keresztbe-kasul szennyezzük a környezetünket  

 
6.) A hűtőben hol tárolandó a tojás és a hús?
 
 
a.)
felső polcon  
 
b.)
középső polcon  
 
c.)
alsó polcon  

 
7.) Hogyan szabadulunk meg az ételkészítés során a kórokozó baktériumoktól?
 
 
a.)
csak tiszta, steril alapanyagot használunk  
 
b.)
alapos sütéssel, főzéssel  
 
c.)
a szervezet immunrendszerére bízzuk a baktériumok elpusztítását  

 
8.) Mit tekinthetünk biztonságos hőkezelésnek?
 
 
a.)
50 oC-os, 2 perces hőkezelést  
 
b.)
60 oC-os, 2 perces hőkezelést  
 
c.)
70-75 oC-os, 2 perces hőkezelést  

 
9.) Mi szükséges ahhoz, hogy a baktériumok jól érezzék magukat?
 
 
a.)
szárazság, forró levegő  
 
b.)
nedves környezet, hideg, és tápanyag  
 
c.)
nedves környezet, szoba- vagy testhőmérséklet, tápanyag  

 
10.) Mennyi időn belül kell lehűteni az elkészített ételt?
 
 
a.)
az elkészítéstől számított 1 órán belül  
 
b.)
az elkészítéstől számított 3 órán belül  
 
c.)
az elkészítéstől számított 2 órán belül  

 
11.) Hogyan tanácsos a mélyhűtőből kivett ételt felmelegíteni?
 
 
a.)
folyóvíz alatt, mikrohullámú sütőben vagy hűtőszekrénybe téve  
 
b.)

szobahőmérsékleten
 
 
c.)
felmelegítés nélkül végezzük el a konyhatechnikai műveleteket.  

 
12.) Hány oC-os legyen a hűtőszekrény belső hőmérséklete?
 
 
a.)
0 - 5 Celsius fokos  
 
b.)
5 - 8 Celsius fokos  
 
c.)
8 - 10 Celsius fokos  

 
13.) Milyen élelmiszernek számít a konzerv a felbontást követően?
 
 
a.)
nem romlandó élelmiszernek  
 
b.)
lassan romlandó, szobahőmérsékleten tárolható élelmiszernek  
 
c.)
romlandó, hűtőszekrényben 24 órán át tárolható élelmiszernek  

 
13+1.) Mi legyen a mélyhűtőből kivett és fel nem használt termékek sorsa?
 
 
a.)
visszafagyaszthatjuk  
 
b.)
soha ne fagyasszuk vissza  
 
c.)
termékfajtától függően esetenként visszafagyaszthatjuk  

Kérjük, hogy válaszold meg a további kérdéseket is, hogy részt vehess a sorsoláson (fontos, hogy a valódi adataidat és igazi e-mail címedet add meg!)!

Köszönjük!

Neved:

Életkorod: év    Nemed:

Iskolás neve és címe:

Elérhetőséged (cím vagy telefonszám) :

E-mail címed:

 


Biztos elküldöd a válaszaidat?

Bocs! :-)

 

 

 

 
               
 
Az oldal az OÉTI szakmai anyagainak felhasználásával készült, az Egészségügyi Minisztérium támogatásával
2007-ben információ: info@kelbi.hu - webdesign: HaPe