Jártál már úgy, hogy evés után megfájdult a hasad, esetleg hánytál, hasmenésed volt?
Ezt az elfogyasztott ételben felszaporodott kórokozók, baktériumok vagy vírusok eredményezhették.

Mik is azok a baktériumok?

A baktériumok olyan pici élőlények, hogy szabad szemmel nem is láthatóak, csak mikroszkóppal.
A környezetedben és a testedben is nagyon sok található belőlük.
Vannak hasznos baktériumok, amelyek segítenek, például sajtok előállításában, illetve az életműködéseinkben, például az emésztésünkben.

De vannak veszélyes baktériumok is, amelyek betegségeket okozhatnak. Ezért hívjuk őket kórokozó baktériumoknak.

     
  Környezetedben, így a konyhában is láthatatlan kórokozók leselkedhetnek Rád. Ha azonban betartasz néhány egyszerű szabályt, könnyen megelőzheted, hogy megbetegedj!  
     

Ha a baktériumok jól érzik magukat, akkor gyorsan növekednek és szaporodnak.

De mi szükséges ahhoz, hogy a baktériumok jól érezzék magukat?

  • Nedves környezet, pl. lédús élelmiszerek
  • Szoba-, illetve testhőmérséklet
  • Megfelelő tápanyag, mint a nagy fehérjetartalmú élelmiszerek, pl. húsok, hal, tejtermékek
  • Idő: szobahőmérsékleten a baktériumok száma néhány óra alatt milliós nagyságrendűre nőhet.

A kórokozó baktériumok elszaporodását azonban könnyen megakadályozhatod.

Mit tehetsz a kórokozó baktériumok elszaporodása ellen?

  • Tárold egymástól külön edényekben az egyes ételeket!
  • Hűtőben, mélyhűtőben tárold, vagy süssed, főzzed alaposan az ételeket!
  • Mielőbb fogyaszd el az elkészített ennivalódat!
     
 

Akár egy kanál szennyezett ételtől is megbetegedhetsz!
A megelőzés érdekében sokat tehetsz!
Olvasd el figyelmesen a következő oldalakon azt a 4 lépést, amely szükséges ételeid biztonságosságához!

 
     

 
Tisztaság

 

 
 

 

A betegséget okozó baktériumok könnyen bekerülhetnek ételedbe nemcsak a kezedről, hanem a konyhai eszközök, tárgyak felületéről és az ételek hozzávalóiról is.

Mit tehetsz a tisztaság érdekében?

  • Moss kezet alaposan meleg vízzel és szappannal, legalább 20 másodpercig!
    • Mikor? 
      Ha piszkos a kezed, de orrfújás, állatsimogatás, és WC használat után is mindig alaposan moss kezet!
    • Mennyire alaposan?

Habzó, szappanos kezeden az ujjközök tisztítására is figyelj!

  • Papírtörlővel vagy tiszta törölközővel törölj kezet!
  • Mindig mosd meg a nyers zöldséget és gyümölcsöt, mielőtt megennéd!
  • A nyers élelmiszerek (húsok, zöldség, gyümölcs) készítése után mindig moss alaposan kezet!
  • Tiszta edényeket használj a konyhában!
  • A koszos edényeket mosogatószerrel mosd el, öblítsd le és hagyd, hogy a levegőn száradjanak meg!
  • Ne használj konyharuhát törölgetéshez! A kezedet tiszta kéztörlőbe töröld, gyakran cseréld azt!
  • Ne feledkezz meg a konyhai felületek tisztításáról sem!
 
Elkülönítés

 

 
   

 

 

A különböző élelmiszerek elkülönítésére azért van szükség, mert mindegyiken más-más, rá jellemző baktérium fordul elő.
Miközben megfogod az élelmiszereket, vagy ételt készítesz, ezek a baktériumok átkerülhetnek az egyik élelmiszerről a másikra.
Ezt a folyamatot keresztszennyeződésnek nevezzük.

Mit tehetsz a keresztszennyeződés ellen?

  • A nyers húst, tojást, zöldséget és gyümölcsöt ne tedd csomagolás nélkül más élelmiszerek mellé sem a bevásárló kosárban, sem a hűtőben!
  • Használj külön vágódeszkát a nyers, illetve az azonnal fogyasztható ételek (felvágott, sajt, saláta stb.) szeletelésekor!
  • Sose tedd az elkészült ételt olyan tányérra, amelyen előzőleg nyers hús vagy mosatlan zöldség, gyümölcs volt és még nem mostad el a tányért mosogatószerrel.
 
Megfelelő hőkezelés
 
 

Az ételekbe jutott veszélyes baktériumok elszaporodhatnak, ha az ételt nem kellő hőmérsékleten és nem a szükséges ideig sütöd, főzöd, melegíted őket.

Mit tehetsz a veszélyes baktériumok ellen?

  • Alaposan süsd, főzd át a húsokat, amíg belsejük fehéres színű lesz!
  • A vastagabb húsokat, fasírtot hosszabb ideig kell sütni, főzni.
  • Ha mikrohullámú sütőben melegítesz ételt, ügyelj arra, hogy egyenletesen átforrósodjon, vagyis ne csak a külseje legyen meleg az ételnek, hanem a belseje is! Ezért forgasd át melegítés közben a tányéron az ételt! 

 
Hűtés

 

 
     

Az alacsony hőmérséklet lassítja a baktériumok szaporodását. Ezért mielőbb hűtsd le az ételeket!

Mire figyelj a hűtés során?

  • Vásárlás után a gyorsan romló élelmiszereket (nyers hús, húskészítmények, halak, tejtermékek stb.) azonnal rakd be a hűtőbe!
  • Sose hagyd a kész ételt 2 óránál hosszabb ideig szobahőmérsékleten, hanem mielőbb tedd be a hűtőszekrénybe jól záródó edényben!
  • A hűtőszekrényben ügyelj az élelmiszerek megfelelő elhelyezésére!
  • Figyelj a hűtő hőmérsékletére, ezt hűtőhőmérővel is ellenőrizheted! A hűtőben maximum +5 °C, a fagyasztóban pedig legalább -18 °C legyen a hőmérséklet!
  • Ellenőrizd a csomagolt élelmiszerek fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idejét!
  • Ne zsúfold tele a hűtőt, és ne tegyél bele még meleg ételt, mert akkor a hűtőben emelkedik a hőmérséklet.
 
 
               
 
Az oldal az OÉTI szakmai anyagainak felhasználásával készült, az Egészségügyi Minisztérium támogatásával
2007-ben információ: info@kelbi.hu - webdesign: HaPe