Miért kell a kezedet mindig megmosni WC használat után vagy mielőtt élelmiszerhez, ételhez nyúlsz?  
  A kézen mindig lehetnek betegséget okozó mikrobák és egyéb szennyező anyagok, különösen WC használat után, melyek az élelmiszerre kerülhetnek, evéskor pedig szervezetbe jutva megbetegíthetnek téged, vagy aki az ételt elfogyasztja.  
     

Valóban meg kell mosni az evés előtt a gyümölcsöket és a salátákat, hisz azok tisztának látszanak?  
  Bár az alma, szilva a saláta stb. sok esetben tisztának látszik, felületükön mindig vannak szemmel láthatatlan mikrobák és vegyi anyag maradékok pl.: permetezőszer. Ezért sose felejtsd el fogyasztás előtt folyóvízben alaposan megmosni őket.  
     

Mennyire biztonságos a mikrohullámú sütőben elkészített étel?  
  Közismert, hogy a mikrohullámú sütő nem egyenletesen forrósítja át a behelyezett ételt. Igaz ez még akkor is, ha forgótányéros mikrohullámú sütőt használsz. Ezért akár a kiolvasztó programot alkalmazod, akár főzöl benne, vagy csak melegíted az ételedet, a hőkezelés közben többször vedd ki és alaposan keverd át az ételt. Ezzel éred el, hogy az élelmiszer minden pontja azonos hőkezelést kapjon. Fontos tudnod, hogy milyen teljesítménye van a készülékednek és mennyi ideig kell a műveletnek tartania. A berendezéshez adott használati utasítást részletes tájékoztatást ad az egyes élelmiszerfajtákra vonatkozóan, hogy mennyiségüktől függően mennyi ideig kell hőkezelni őket. Ezt minden esetben tartsd be.  
     

Hogyan juthat a baktérium az élelmiszerbe?  
  Egyes élelmiszer nyersanyagok pl.: nyers húsok, tojás, eleve tartalmaznak mikrobákat. Az ebből készült ételeket tehát alaposan meg kell sütni, főzni, hogy a hő hatására még a belsejében levő korokozók is elpusztuljanak. Zöldségek, gyümölcsök felületén szintén lehetnek baktériumok, ezért ha ezeket nyersen fogyasztod nagyon alaposan mosd meg őket.
Az étel készítés során, ha nem vagy elég gondos számtalan lehetőség van arra, hogy a nyersanyagon található baktériumokat átvigyed más ételekre, ezért külön-külön vágódeszkát és kést kell használnod a nyers húst, zöldséget, vagy olyan ételt darabolsz amit már rögtön meg is tudsz enni. A családban mindig külön vágódeszkát és kést használjatok a felvágottak, sajtok, kenyér, sült húsok szeleteléshez. Minden egyes nyersanyag főzéshez történő előkészítése után tisztítsd meg a munka asztal felületét ahol dolgoztál. Ezekkel meg tudod akadályozni, hogy úgy nevezett keresztszennyezés jöjjön létre.
 
     

Mit nevezünk veszélyes hőmérsékletű zónának?  
  A baktériumok leginkább szoba hőmérsékleten és testednek megfelelő hőmérsékleten szaporodnak. (20°C és 37°C) leginkább. 70°C felett, nagy többségük elpusztul, 5°C alatt nem érzik jól magukat és ha nem is pusztulnak el, de szaporodásuk leáll. Ezért a veszélyes zónának az 5°C és 70°C közötti tartományt nevezzük.  
     

Mért nem szabad a gyorsan romló és a kész ételek maradékait sokáig a hűtőszekrényben tárolni?  
  A hűtőszekrényben uralkodó hőmérséklet nem kedvez a baktériumok szaporodásának. Ezen a hőmérsékleten nem pusztulnak el, sőt vannak olyan baktériumok amelyek még ilyen körülmények között is képesek szaporodni. A hosszú ideig tárolt ételben olyan mennyiséget érhetnek el, amitől már megbetegedhetsz.  
     

Miből lehet észrevenni, hogy az ételben elszaporodtak a baktériumok?  
  Sok esetben nincs ennek látható jele. Ha azonban megváltozik az étel színe, szaga, állaga, esetleg nyálkás lesz a felülete, semmi esetre sem fogyasztd el.  
     

Mit nevezünk gyorsan romló élelmiszernek?  
  Gyorsan romló élelmiszer pl.: tej, tejterméke, felvágottak, tojást tartalmazó élelmiszerek stb., tehát azok, amelyeket pár napon belül el kell fogyasztani. Ezeknek, úgy nevezett fogyaszthatósági határidejük van, ami azt jelenti, hogy a gyártó által meghatározott időpont után ez az étel biztonsággal már nem fogyasztható.  
     

Mire kell figyelni a gyorsan romlandó étel vásárlásakor?  
  Mielőtt a kosaradba tennéd a sajtot, túrót, párizsit, kenőmájast stb. azaz a gyorsan romló élelmiszereket, előtte mindig nézd meg a csomagolásán feltüntetett fogyaszthatósági időt. Ezt sok esetben úgy találod meg, hogy „fogyasztható:….( időpont)”. Aznapi, vagy már elmúlt dátumú terméket ne vegyél meg. Udvariasan figyelmeztesd az eladót, hogyha lejárt terméket találsz.  
     

Mi a salmonellózis (ejtsd: szalmonellózis)?  
  A salmonellózis egy Salmonella nevű baktérium okozta megbetegedés, mely hasfájással, hasmenéssel, hányással, néha lázzal, fejfájással, gyengeséggel jár. Nagyon sokféle Salmonella létezik, egyes típusai az embereket, más típusai állatokat betegítenek meg, de olyanok is akadnak, amelyek mind az állatoknál, mind az embereknél megbetegedést váltanak ki. A megbetegedést okozó baktérium elsősorban élelmiszerekkel jut a szervezetünkbe, mégpedig olyanokkal, amelyek fertőzött állatoktól származnak, pl.: csirke, kacsa, tojás stb.
A betegség kialakulását könnyen megelőzhetjük az étel készítés már ismert szabályainak betartásával. A baktérium terjedésének másik lehetősége, hogy a Salmonellával fertőzött ember WC használat után, ha nem mossa meg alaposan a kezét környezetébe kijutja a korokozót.
 
     

Veszélyes tojást fogyasztani?  
  A tojás egészséges, sok értékes tápanyagot tartalmazó élelmiszerünk. Nyers fogyasztása azonban nem ajánlott. A tojás héján számos korokozó nyüzsöghet. A tojás feltörésekor ezek bejuthatnak a tojáslébe, ami számukra is remek tápanyagforrás, így gyorsan elszaporodhatnak benne.
Ritkán, de előfordul, hogy a tojás belseje is fertőzött, azaz korokozók vannak benne. Hőkezeléssel, tehát a tojás alapos megsütésével vagy keményre főzésével ezek a baktériumok elpusztíthatóak.
Különösen veszélyesnek tekinthetők azok az ételek, melyek készítése során a meleg vagy langyos ételbe keverik bele a nyers tojást, tojáshabot és utána már nem sütik vagy főzik újra, hanem fogyasztják. Fokozza a veszélyt, ha nem rögtön az elkészítés után eszik meg, hanem akár órákon át, esetleg több napig tárolják.
 
     

Nem kóstolhatom meg anyu által készített piskóta nyers tésztáját?  
  Sajnos nem! Ha a tojás belseje fertőzött volt - ezt pedig szabad szemmel nem lehet látni, ezért minden tojásról feltételezni kell, hogy van benne kórokozó - könnyen megbetegedsz tőle. Nem egy gyereknek ilyen torkoskodás miatt lett hasmenése, melyet erős hasgörcsök kísértek. Te ne akard kipróbálni!  
     

Milyen tojást vásároljak?  
  Vásárláskor lehetőleg minden tojást nézz meg, ne legyen közöttük törött vagy repedt héjú, vérfolt vagy egyéb szennyeződés a felületén. Ne feledd azonban, hogy a tojás belsejében láthatatlanul ott rejtőzhetnek a betegséget okozó baktériumok!  
     

Mennyire biztonságosak a fertőtlenített héjú tojások?  
  A fertőtlenített héjú tojások nagyobb biztonságot adnak, héjukon nem lehetnek mikróbák. Tévhit azonban, hogy ezek a tojások teljes védelmet adnak, nyersen fogyasztva sem betegszik meg tőle az ember. A fertőtlenítés csak a tojás héjára terjedt ki, a tojás belsejében ezeknél a tojásoknál is változatlanul előfordulhat baktérium.  
     

Tényleg vannak emberek, akik könnyebben megbetegednek az ételekben előforduló kórokozóktól?
 
  Igen. A gyermeket váró édesanyák, a kisgyermekek, az idős emberek és egyes súlyos betegségben szenvedők könnyebben betegszenek meg és szervezetük nehezebben küzdi le a kórokozókat. Ezért a számukra készített ételek elkészítésekor különösen oda kell figyelni.  
     

Azt a tojást is ki kell dobni, ami a vásárlásból hazafelé menet, út közben törik el?  
 

Nem. Kidobni nem kell, de otthon azonnal ki kell venni a héjából és minél hamarabb meg kell sütni vagy főzni, a szokottnál is jobban odafigyelve, hogy minden része teljesen megkeményedjen. Ha nem azonnal, hanem csak 1-2 óra múlva készítjük el, akkor addig jól záródó edényben, hűtőszekrénybe helyezzük el.

 
     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
               
 
Az oldal az OÉTI szakmai anyagainak felhasználásával készült, az Egészségügyi Minisztérium támogatásával
2007-ben információ: info@kelbi.hu - webdesign: HaPe