Hogyan vegyük fel a küzdelmet
környezetünk káros baktériumai ellen?

 

 

 

  Környezetünkben baktériumok milliói bújhatnak meg észrevétlenül, melyek élelmiszerekbe kerülve különböző betegségeket (pl. hányást, hasmenést stb.) okozhatnak.  

Mivel szabad szemmel láthatatlanok, ahhoz, hogy „kicselezzük őket” az alábbi 4 lépés betartására van szükség:

 

Tisztaság

A felületek és a kezek gyakori mosása.   
Fontos az alapos (minimum 20 másodperces) kézmosás, mely idő alatt eldúdolhatod a kedvenc dalodat. Feltétlenül moss kezet:

  • étkezések előtt
  • toalett használatát követően
  • tüsszentés, orr törlés után
  • vagy ha kedvenc háziállatoddal játszottál.
 

 

 

Keresztszennyeződések elkerülése

Az élelmiszer nemcsak az ember, de a baktériumok számára is kiváló tápanyagforrás, így a konyha a baktériumok fő „búvóhelye”.
Ha a konyhában tevékenykedsz ügyelj arra, hogy a nyers hús vagy a zöldségek vágására szolgáló deszkát vagy kést csak alapos tisztítás és fertőtlenítés után használd, így elkerülheted a kórokozó baktériumok tovaterjedését. A hűtőben a nyers húst és a tojást elkülönítve az alsó polcon kell tárolni, mert ily módon védjük a többi hűtött ételt a csurgalék lével vagy az érintkezés útján „átvándoroló” baktériumoktól. A nyersen fogyasztott zöldségeket (saláta stb.) és gyümölcsöket fogyasztás előtt folyóvízzel alaposan meg kell mosni.

 

Sütés, főzés

A káros baktériumok elpusztítására a leghatásosabb módszer az alapos sütés, főzés.
A nyers tojással készült ételek (madártej, máglyarakás stb.) vagy a nyers hús (tatárbifsztek) elkészítése esetén fennállhat pl. a szalmonella baktériumok elszaporodásának veszélye, melyet az ételek aranysárgára való sütésével, illetve min. 70 Celsius fokon történő 2 perces főzésével kerülhetünk el. Főtt tojás főzésekor a tojás fehérjéje és a sárgája szilárdan különöljön el egymástól. A hűtőben tárolt maradék ételt -fogyasztás előtt- mindig alaposan kell hőkezelni (átsütés, újra forralás).
A mikrohullámú sütő csak akkor nyújt alapos hőkezelést, ha melegítés közben többször gondosan megkeverjüki az ételt, és betartjuki a készülék használati utasításában írtakat. Ez azért fontos, mert a felmelegített étel hideg pontjaiban megbújhatnak a kórokozó baktériumok.

 

 

 

Hűtés, fagyasztás

A szobahőmérsékleten tárolt ételekben a baktériumok gyorsan szaporodhatnak. Az ételmaradékokat 2 órán belül le kell hűteni és hűtőben vagy mélyhűtőben kell elhelyezni. A mélyhűtőből kivett élelmiszert nem szabad szobahőmérsékleten felengedtetni, ezt folyóvíz alatt, mikrohullámú sütőben vagy hűtőszekrénybe téve kell elvégezni. A hűtőszekrény hőmérséklete ne haladja meg a +5 Celsius fokot. A hűtő légterének szüksége van a légáramlásra, ezért nem praktikus telepakolni a hűtőt (a felesleges –az élelmiszerrel közvetlenül nem érintkező csomagolóanya-gokat célszerű még a hűtés előtt eltávolítani!)

A konzerv felbontás után már romlandó ételnek számít, így tárolása hűtőszekrényben 24 óráig ajánlott! Mélyhűtött, majd felolvasztott terméket soha ne fagyasszunk vissza!

 

 

 

 
               
 
Az oldal az OÉTI szakmai anyagainak felhasználásával készült, az Egészségügyi Minisztérium támogatásával
2007-ben információ: info@kelbi.hu - webdesign: HaPe