|
Hogyan vegyük fel a küzdelmet
környezetünk káros baktériumai ellen?
|
|
|
|
|
Környezetünkben baktériumok milliói bújhatnak meg észrevétlenül, melyek élelmiszerekbe kerülve különböző betegségeket (pl. hányást, hasmenést stb.) okozhatnak.
Mivel szabad szemmel láthatatlanok, ahhoz, hogy „kicselezzük őket” az alábbi 4 lépés betartására van szükség: |
Tisztaság
A felületek és a kezek gyakori mosása.
Fontos az alapos (minimum 20 másodperces) kézmosás, mely idő alatt eldúdolhatod a kedvenc dalodat. Feltétlenül moss kezet:
- étkezések előtt
- toalett használatát követően
- tüsszentés, orr törlés után
- vagy ha kedvenc háziállatoddal játszottál.
|
|
|
|
|
Keresztszennyeződések elkerülése
Az élelmiszer nemcsak az ember, de a baktériumok számára is kiváló tápanyagforrás, így a konyha a baktériumok fő „búvóhelye”.
Ha a konyhában tevékenykedsz ügyelj arra, hogy a nyers hús vagy a zöldségek vágására szolgáló deszkát vagy kést csak alapos tisztítás és fertőtlenítés után használd, így elkerülheted a kórokozó baktériumok tovaterjedését. A hűtőben a nyers húst és a tojást elkülönítve az alsó polcon kell tárolni, mert ily módon védjük a többi hűtött ételt a csurgalék lével vagy az érintkezés útján „átvándoroló” baktériumoktól. A nyersen fogyasztott zöldségeket (saláta stb.) és gyümölcsöket fogyasztás előtt folyóvízzel alaposan meg kell mosni. |
Sütés, főzés
A káros baktériumok elpusztítására a leghatásosabb módszer az alapos sütés, főzés.
A nyers tojással készült ételek (madártej, máglyarakás stb.) vagy a nyers hús (tatárbifsztek) elkészítése esetén fennállhat pl. a szalmonella baktériumok elszaporodásának veszélye, melyet az ételek aranysárgára való sütésével, illetve min. 70 Celsius fokon történő 2 perces főzésével kerülhetünk el. Főtt tojás főzésekor a tojás fehérjéje és a sárgája szilárdan különöljön el egymástól. A hűtőben tárolt maradék ételt -fogyasztás előtt- mindig alaposan kell hőkezelni (átsütés, újra forralás).
A mikrohullámú sütő csak akkor nyújt alapos hőkezelést, ha melegítés közben többször gondosan megkeverjüki az ételt, és betartjuki a készülék használati utasításában írtakat. Ez azért fontos, mert a felmelegített étel hideg pontjaiban megbújhatnak a kórokozó baktériumok. |
|
|
|
|
Hűtés, fagyasztás
A szobahőmérsékleten tárolt ételekben a baktériumok gyorsan szaporodhatnak. Az ételmaradékokat 2 órán belül le kell hűteni és hűtőben vagy mélyhűtőben kell elhelyezni. A mélyhűtőből kivett élelmiszert nem szabad szobahőmérsékleten felengedtetni, ezt folyóvíz alatt, mikrohullámú sütőben vagy hűtőszekrénybe téve kell elvégezni. A hűtőszekrény hőmérséklete ne haladja meg a +5 Celsius fokot. A hűtő légterének szüksége van a légáramlásra, ezért nem praktikus telepakolni a hűtőt (a felesleges –az élelmiszerrel közvetlenül nem érintkező csomagolóanya-gokat célszerű még a hűtés előtt eltávolítani!)
A konzerv felbontás után már romlandó ételnek számít, így tárolása hűtőszekrényben 24 óráig ajánlott! Mélyhűtött, majd felolvasztott terméket soha ne fagyasszunk vissza! |
|
|
|
|